Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2022

 

Αυτοαπασχολούμενες γυναίκες − άμεσα ασφαλισμένες.

Α) Για τις μη μισθωτές του ΕΦΚΑ (τ. ΟΑΕΕ), χορηγείται επίδομα μητρότητας, το οποίο επιτρέπει την προσωρινή διακοπή του επαγγέλματός τους, λόγω εγκυμοσύνης ή μητρότητας, για χρονικό διάστημα τουλάχιστον 14 εβδομάδων.

Καθορίζεται ότι οι αυτοαπασχολούμενες γυναίκες, άμεσα ασφαλισμένες του πρώην ΟΑΕΕ, δικαιούνται λόγω κυοφορίας και λοχείας, μηνιαίο επίδομα μητρότητας, ύψους εκατόν πενήντα (150) ευρώ και για χρονικό διάστημα τεσσάρων (4) μηνών. 

Β) Για τις αυτοαπασχολούμενες γυναίκες, άμεσα ασφαλισμένες του πρώην ΕΤΑΑ, οι οποίες ασκούν αποκλειστικά ελεύθερο επάγγελμα, δικαιούνται

λόγω κυοφορίας και λοχείας, επίδομα μητρότητας, ύψους διακοσίων (200) ευρώ μηνιαίως και για χρονικό διάστημα τεσσάρων (4) μηνών. 

Γ) Για τις ασφαλισμένες του πρώην ΟΓΑ, χορηγείται επίδομα κυοφορίας και λοχείας το οποίο υπολογίζεται μέχρι του ποσού 486,77 ευρώ.

Σε περίπτωση δε διδύμων ή τριδύμων, το επίδομα αυτό αυξάνεται κατά 50% για κάθε παιδί πέραν του ενός, εφόσον αυτά βρίσκονται στη ζωή κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης. 

Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση επιδόματος μητρότητας, για ασφαλισμένη μη μισθωτή:

Α) Για τις αυτοαπασχολούμενες γυναίκες άμεσα ασφαλισμένες στον πρώην ΟΑΕΕ, απαραίτητες προϋποθέσεις για τη χορήγηση του επιδόματος αυτού είναι η ύπαρξη ταμειακής ενημερότητας και ασφαλιστικής ικανότητας για παροχές ασθένειας κατά την ημερομηνία του τοκετού, καθώς και να μην δικαιούται η αιτούσα επίδομα μητρότητας από άλλο ασφαλιστικό οργανισμό.

Β) Για τις άμεσα ασφαλισμένες του πρώην ΕΤΑΑ, απαραίτητες προϋποθέσεις για την χορήγηση του επιδόματος είναι η ύπαρξη ασφαλιστικής ικανότητας για παροχές ασθένειας σε είδος, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, η άσκηση αποκλειστικά ελεύθερου επαγγέλματος καθώς και να μην δικαιούται η αιτούσα επίδομα μητρότητας από άλλο ασφαλιστικό οργανισμό.

Σύλλογος Τριτέκνων Ν. Φθιώτιδος

Σύλλογος Τριτέκνων Ν. Φθιώτιδος

Αναγνώστες

Αρχείο Δημοσιεύσεων

Από το Blogger.

Δημοφιλέστερες δημοσιεύσεις