Τρίτη 22 Ιουνίου 2021

 

ΕΦΚΑ: Προαιρετική ασφάλιση σε μακροχρόνια ανέργους για σύνταξη

 

Τις προϋποθέσεις για τη δυνατότητα που παρέχεται σε μακροχρόνια ανέργους ασφαλισμένους του τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ να συνεχίσουν προαιρετικά την ασφάλισή τους, προκειμένου να θεμελιώσουν δικαίωμα πλήρους σύνταξης, καθορίζει ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) με έγγραφο που εξέδωσε.

Σύμφωνα με το έγγραφο του ΕΦΚΑ, βασική προϋπόθεση είναι, κατά την ημερομηνία υποβολής του αιτήματος, να υπολείπονται, μέχρι πέντε χρόνια, προκειμένου να θεμελιώσουν το δικαίωμα αυτό. Η καταβολή των εισφορών βαρύνει τον κλάδο του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ), με την επωνυμία ΛΑΕΚ "Λογαριασμός για την απασχόληση και την επαγγελματική κατάρτιση".

Με βάση τις ισχύουσες διατάξεις, οι άνδρες και οι γυναίκες ασφαλισμένοι/ες του τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, πριν και μετά την 1η Ιανουαρίου 1993, δικαιούνται πλήρη σύνταξη, λόγω γήρατος, α) στο 67ο έτος της ηλικίας τους, εφόσον έχουν πραγματοποιήσει 4.500 ημέρες ασφάλισης

Προϋποθέσεις

1. Να είναι άνεργοι επί τουλάχιστον 12 συνεχείς μήνες, να εξακολουθούν να είναι άνεργοι και να κατέχουν κάρτα ανεργίας ανανεούμενη.

2. Να πληρούν τα προαναφερόμενα κατά περίπτωση όρια ηλικίας.

3. Κατά την υποβολή της αίτησης για υπαγωγή στην προαιρετική ασφάλιση, να μην είναι ανάπηροι, δηλαδή να μην έχουν ασφαλιστική αναπηρία άνω του 67%.

4. Ο υπολειπόμενος χρόνος για τη συμπλήρωση του ελάχιστου αριθμού ημερών ασφάλισης για τη θεμελίωση πλήρους συνταξιοδοτικού δικαιώματος, λόγω γήρατος, στο τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ή τ. ΙΚΑ-ΤΕΑΜ να μην υπερβαίνει τα πέντε χρόνια (1.500 ήμερες).

Κλάδοι ασφάλισης

 ασφάλιση μπορεί να γίνει:

- Είτε στον κλάδο σύνταξης του τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ είτε στον κλάδο του τ. ΙΚΑ-ΤΕΑΜ, υπό την προϋπόθεση ότι έχει γίνει υπαγωγή στην προαιρετική ασφάλιση με τις ίδιες διατάξεις και στον κλάδο σύνταξης του τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

 

Σύλλογος Τριτέκνων Ν. Φθιώτιδος

Σύλλογος Τριτέκνων Ν. Φθιώτιδος

Αναγνώστες

Αρχείο Δημοσιεύσεων

Από το Blogger.

Δημοφιλέστερες δημοσιεύσεις