Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2017


ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΛΑΜΙΑ, 18/09/2017
ΜΕ ΤΡΙΑ ΠΑΙΔΙΑ
Ν. ΦΘΙΩΤΙΔΟΣ ΠΡΟΣ: Αξιότιμον Πρωθυπουργόν
Αβέρωφ 1, 35131, ΛΑΜΙΑ κ. Αλέξη Τσίπρα
Τηλ. : 22310 66492 ΚΟΙΝ. :Υπουργόν Οικονομικών
Φαξ :22310 66493
e-mail : koslamia@yahoo.gr
Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,
Τα τελευταία οκτώ χρόνια, μεσούσης της οικονομικής κρίσεως που έπληξε βάναυσα τη ζωή όλων των πολιτών, οι τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες έχουν υποστεί μία άνευ προηγουμένου επίθεση στο εισόδημά τους και έχει καταβαραθρωθεί το βιοτικό τους επίπεδο με συνεχείς παρεμβάσεις επί τα χείρω σε κεκτημένα δικαιώματα πολλών ετών. Σε τούτη εδώ τη χώρα που υφίσταται την υπέρτατη δημογραφική συρρίκνωση και γήρανση του πληθυσμού , αντί να εφαρμόζεται μία ουσιαστική κοινωνική και δημογραφική πολιτική, βάσει και του άρθρου 21 παράγραφος 5 του Ελληνικού Συντάγματος, η οποία είναι υποχρέωση του κράτους, διαρκώς οι μέχρι τούδε κυβερνήσεις και η δική σας κυβέρνηση υπό την επιβολή των θεσμών-δανειστών θέτει ζητήματα περικοπής παροχών και επιδομάτων, τα οποία αποτελούν και ένα κίνητρο για την αύξηση των γεννήσεων σε μια χώρα πληθυσμιακά καθημαγμένη, αποτελώντας παράλληλα και μια βασική-για πολλούς- πηγή εισοδήματος, δεδομένου ότι το 38% των τρίτεκνων οικογενειών ζει κάτω από το όριο της φτώχειας.
Σύμφωνα με στοιχεία από το υπουργείο Εσωτερικών το 2016 οι θάνατοι ανήλθαν σε 118.623 και οι γεννήσεις σε 93.418, ενώ το 2017 μέχρι 15/05 οι θάνατοι ήταν 50.674 και οι γεννήσεις 30.899. Παράλληλα σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του Ινστιτούτου του Βερολίνου για τον Πληθυσμό και την Ανάπτυξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ελλάδα έχασε σχεδόν το 3% του πληθυσμού μεταξύ 2011-2016 και λόγω της γέννησης λιγότερων παιδιών εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Προβλέπεται ότι από περίπου 10,8 εκατομμύρια το 2016 , ο πληθυσμός της χώρας μας θα μειωθεί στα 9,9 εκατομμύρια έως το 2030 και στα 8,9 εκατομμύρια έως το 2050.
Κύριε Πρωθυπουργέ,
Τούτη εδώ η χώρα που βιώνει την υπέρτατη δημογραφική συρρίκνωση, η οποία έχει και θα έχει τραγικές συνέπειες, έστω και μακροπρόθεσμα, σε κάθε τομέα της οικονομίας και στο κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα’ σε μια χώρα όπου το 21% του ελληνικού πληθυσμού έχει ηλικία άνω των 65 ετών , όταν ο Ο.Η.Ε. θεωρεί μία χώρα γερασμένη όταν το 7% του πληθυσμού έχει ηλικία άνω τω 65 ετών ‘ σε μια χώρα όπου ο δείκτης γεννήσεων βρίσκεται στα 1,33 παιδιά ανά γυναίκα με δείκτη αναπλήρωσης των γενεών τα 2,2, παιδιά ανά γυναίκα’ σε μια χώρα όπου οι τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες, βάσει και των προηγούμενων στοιχείων, είναι αυτές που αιμοδοτούν κυρίως την ελληνική κοινωνία με ανθρώπινο και ενεργό δυναμικό, το κράτος και η κυβέρνηση - όπως και οι προηγούμενες- , ακολουθώντας τις επιταγές των ξένων δανειστών συζητεί και σκέπτεται το ενδεχόμενο για νέες περικοπές επιδομάτων και παροχών θεσμικού και οικονομικού χαρακτήρα, αντί να σταθεί αρωγός στις οικογένειες αυτές για τη συνέχεια του έθνους. Βεβαίως, χρήζουν προστασίας όλες οι οικογένειες και με ένα ή δύο τέκνα, πράγμα που υφίσταται με το ενιαίο επίδομα τέκνων, το οποίο βεβαίως είναι πενιχρό, αλλά οι πολυμελείς οικογένειες στηρίζουν το κοινωνικό οικοδόμημα και οφείλουν όλοι οι κυβερνώντες να τις σέβονται και να τις στηρίζουν, όπως επιτάσσει και το Ελληνικό Σύνταγμα αλλά και η ηθική και κοινωνική συνείδηση.
Η θρυλούμενη και φημολογούμενη συζήτηση περί περικοπών στα οικογενειακά επιδόματα , και δη στα επιδόματα τριτέκνων και πολυτέκνων, δεν αποτελεί μόνο άλλη μία ευθεία βολή στο σώμα της ελληνικής πολυμελούς οικογένειας, αλλά αποτελεί ευθεία βολή στο σώμα της Ελλάδας και υποθήκευση του μέλλοντός της. Σε μια χώρα πάσχουσα πολλαπλώς, όταν δεν δίνονται κίνητρα για τη συνέχειά της, τότε η χώρα αυτή είναι μοιραίο να καταρρεύσει.
Κύριε Πρωθυπουργέ,
Οι χιλιάδες τρίτεκνες οικογένειες εκφράζουν τη βαθύτατη αγωνία τους, τον προβληματισμό τους και την έντονη ανησυχία για τις αρνητικές αυτές εξελίξεις. Σας δηλώνουμε απερίφραστα ότι θα σταθούμε και ως Σύλλογοι σε τοπικό επίπεδο και ως Ομοσπονδία και ως απλοί πολίτες, με όσες δυνάμεις κοινωνικής παρέμβασης διαθέτουμε, απέναντι σε τέτοιου είδους προτάσεις ή αποφάσεις ή πρακτικές, προσπαθώντας -τουλάχιστον εμείς- να προστατεύσουμε την πολυμελή οικογένεια και τα αναφαίρετα δικαιώματά της, που πηγάζουν από την αναγκαιότητα επιβίωσης της χώρας.
Δεν αρκούν οι εξαγγελίες και οι από του βήματος παραμυθίες για τη δημογραφική συρρίκνωση της χώρας. Απαιτείται άμεση, δραστική και έμπρακτη αντιμετώπιση των προβλημάτων. Εμείς θα αγωνιστούμε, όπως το κάναμε μέχρι τώρα ενάντια σε όλες τις κυβερνήσεις, στηρίζοντας τον επίπονο αγώνα επιβίωσης των τρίτεκνων οικογενειών. Για μας δεν υπάρχουν κόμματα ή κομματικές και παραταξιακές ιδεολογίες ή ιδεοληψίες. Το δικό μας κόμμα είναι τα παιδιά μας και αυτά θα προασπίσουμε. Περιμένουμε από σας να πράξετε το ίδιο, το οποίο αποτελεί και την αυτονόητη υποχρέωση κάθε έντιμου και δημοκρατικά σκεπτόμενου κυβερνώντος.
Κύριε πρωθυπουργέ,
Καλούμε εσάς προσωπικά, τους αρμόδιους υπουργούς και τους βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας να σκεφτείτε με σύνεση, ηθικό έρεισμα και κοινωνική και εθνική συνείδηση τις προτάσεις των θεσμών περί περικοπής των επιδομάτων , να αντισταθείτε και να μην υπογράψετε τη δημογραφική καταβαράθρωση της χώρας και την κοινωνική της αποσύνθεση.
Οι τρίτεκνοι βρίσκονται πάντοτε στις επάλξεις του αγώνα , δεν ξεχνούν και θα συνεχίσουν να διεκδικούν το δικαίωμά τους σε ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά τους.
Μετά τιμής
Εκ του Δ.Σ.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΤΣΙΠΡΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

Σύλλογος Τριτέκνων Ν. Φθιώτιδος

Σύλλογος Τριτέκνων Ν. Φθιώτιδος

Αναγνώστες

Αρχείο Δημοσιεύσεων

Από το Blogger.

Δημοφιλέστερες δημοσιεύσεις